FDA: O tui fa'aonaponei e ono mafua ai ni fa'alavelave i tagata mama'i e fa'atumu mata

E to'atolu na auai i le fa'ata'ita'iga a le falema'i na maua le fulafula o foliga po'o laugutu ona o mea e fa'atumu.
Na lipotia mai e le US Food and Drug Administration (FDA) o le Moderna COVID-19 tui na maua le faʻatagaina faʻafuaseʻi i le US ia Tesema 18 ma e ono mafua ai ni aʻafiaga i tagata e faʻatumu mata.
I le aso 17 o Tesema, i se fonotaga a le vaega faufautua e taʻua o le Vaccines and Related Biological Products Advisory Committee (VRBPAC), na lipotia mai e le fomaʻi FDA Rachel Zhang i le taimi o le Moderna's Phase 3 faʻataʻitaʻiga, e toʻalua tagata na i ai foliga vaaia ina ua uma ona tui.fulafula.Ose tina e 46-tausaga le matua na maua se tui fa'atumu e tusa ma le ono masina a'o le'i faia le tui.O le isi tina e 51 tausaga le matua sa faia lea lava faiga i le lua vaiaso a o lei faia le tui.
E tusa ai ma le STAT o le konafesi ola, o le tagata lona tolu na auai i le faʻataʻitaʻiga a Moderna na atiaʻe le angioedema (fula) o laugutu pe a ma le lua aso talu ona tui.Na taʻua e Zhang, o lenei tagata na faia muamua tui o laugutu dermal filler ma lipotia mai e faapea "o se tali faapena na tupu ina ua uma ona tuiina muamua le tui puipui."
I le pepa o le faʻaaliga i le fonotaga, o le FDA na aofia ai le fulafula o foliga i le vaega o "faʻalavelave matuia faʻalavelave."Ae o le a le ogaoga, moni?
"O se aʻafiaga e le masani ai e mafai ona togafitia lelei i antihistamines ma prednisone (se steroid)," o le tala lea a Debra Jia, o se fomaʻi faʻamaonia faʻamaonia i le falemaʻi tumaoti i Manhattan, Niu Ioka.Na taʻu atu e Debra Jaliman i le mekasini "Soifua Maloloina".I mataupu uma e tolu na lipotia mai e le FDA, o le fula na faʻaogaina ma foia na o ia lava e aunoa ma se faʻalavelave poʻo se togafitiga faigofie.
Purvi Parikh, MD, o se allergy ma immunologist i le New York University Lange Health ma o se sui o le Allergy and Asthma Network, na fai mai matou te le iloa le auala tonu e mafua ai lenei tali, ae talitonu fomai o se tali inflammatory."O se faʻatumu o se tino ese.A fa'aola lau puipuiga e ala i se tui, o le a aliali mai fo'i le fula i vaega o lou tino e masani ona leai se tino mai fafo.E talafeagai lea mea-e mafua ona ua mamanuina lou tino puipuia.Ina ia faʻaalu soʻo se mea mai fafo," o le tala lea a Dr. Parrick i le Soifua Maloloina.
E le na'o le tui COVID-19 e ono fa'atupuina ai lea fa'afitauli.“Ua iloa lelei o siama e pei o le malulu masani ma le fulū e mafai ona toe fufula, e mafua ona o loʻo faʻagaoioia lou tino puipuia,” o le tala lea a Dr. Parrick."Afai e te maʻi i se vailaʻau faʻapitoa, e ono faʻaosoina se tali tutusa i lau faʻatumu."
E mafai foi ona tupu lenei mea i isi ituaiga o tui.Tanya Nino, MD, faatonu o le polokalame melanoma, dermatologist, ma le fomai tipitipi Mohs i Providence St. Joseph's Hospital i Orange County, Kalefonia, na taʻu atu i le Soifua Maloloina, "O lenei manatu na lipotia muamua ma e le tulaga ese i le tui COVID-19.Fai mai Zhang o le vaega a le FDA na faia se iloiloga o tusitusiga ma maua ai se lipoti muamua lea na tali atu ai tagata na tui dermal fillers i le tui e mafua ai le fula le tumau o foliga.Peita'i, e foliga mai e le'i fa'ailoaina le tui Pfizer, ma e le o manino mai pe aisea, ona e toetoe lava tutusa ia tui e lua.O loʻo faia uma i le faʻaaogaina o se tekonolosi fou e taʻua o le messenger RNA (mRNA) ma galue e ala i le faʻaogaina o se vaega o le polotini spike o loʻo maua i luga o le SARS-CoV-2, lea e nafa ma le COVID-19 Viruses, e tusa ai ma le Centers for Disease Control. ma Puipuiga (CDC).
Fa'atatau: E to'afa tagata na tui ile tui ole COVID ile su'esu'ega ile falema'i na atia'e ai le supa a Bell-e tatau ona e popole?
"Atonu o lenei mea e naʻo le fesoʻotaʻi ma le faitau aofaʻi o tagata maʻi na filifilia i le faʻataʻitaʻiga falemaʻi," o le tala lea a Dr. Nino."E le o manino lava, ma e ono manaʻomia nisi suʻesuʻega e iloa ai."
E ui o tagata mamaʻi faʻatumu e tatau ona nofouta i le avanoa e fula ai i le lotoifale i le tali atu i le Moderna COVID-19 tui, e taua le manatua o nei mataupu e seasea ma e faigofie ona togafitia.E tatau i tagata gasegase uma ona mafaufau i le aoga o le tui faʻapea foʻi ma lamatiaga ua lipotia.Afai ei ai ni o latou popolega fa'apitoa, fa'amolemole fa'afeso'ota'i la latou tausi soifua maloloina.“O lenei mea e le tatau ona taofia ai se tasi mai le faia o tui poʻo le faʻatumu o mata,” o le tala lea a Dr. Jarriman.
Na ta’ua e Dr. Nino, afai e iloa e tagata mama’i na tui fa’ama’i mata se fula i le nofoaga o lo’o tui ai, e tatau ona logo le foma’i."E foliga mai o nisi tagata o loʻo i ai se faʻafitauli faʻapitoa e atiaʻe ai lenei faʻafitauli-e le faʻamaonia ai o le a tupu i tagata uma na faʻaaogaina mea faʻatumu," o lana faʻaopoopo mai lea.
E pei o le taimi o faʻasalalauga, o faʻamatalaga i lenei tala e saʻo.Peitaʻi, a o faʻaauau pea ona faʻaleleia le tulaga o loʻo siomia ai le COVID-19, o nisi faʻamatalaga atonu na suia talu mai lona tatalaina.A'o taumafai le Soifua Maloloina e fa'afou a tatou tala i le mea e mafai ai, matou te fa'amalosia fo'i le aufaitau ina ia fa'aauau pea tala fou ma fautuaga i o latou nu'u e ala i le fa'aogaina o le CDC, WHO, ma matagaluega o le soifua maloloina lautele e fai ma alagaoa.


Taimi meli: Sep-11-2021